Use these ten preserved questions for untimed practice. The original answer keys and explanations appear with each question. The former timer, answer selection and scoring controls are inactive in this archived copy.


Instruction:

  • Total number of questions : 10.

  • Total Marks 30

  • Time alloted : 8 minutes.

  • Each question carry 3 mark, and there is a negative marking of 1 mark for each wrong question.

  • All the best :-).

1. Find the average of first 97 natural numbers.
A. 47
B.
37
C. 48
D.
49

Correct Answer: Option D
Explanation
-The average would be given by the average of first and last number since series in AP So (1+97)/2
2. Ram sales his goods 25% cheaper than Shyam and 25% dearer than Abhishek. How much percentage is Abhishek's good cheaper than Shyam's?
A.
33.33%
B.
50%
C.
66.66%
D.
40%

Correct Answer: Option D
Explanation
-Assume Ram as 100. Shyam will be 133.33 and Abhishek will be 80.
Thus, Abhishek's good are 40% cheaper then Shyam's.
3. How much percent more than the cost price should a shopkeeper mark his goods, so that after allowing a discount of 12.5% he should have a gain of 5% on his outlay.
A.
9.375%
B. 16.66%
C. 20%
D.
25%

Correct Answer: Option C

Hint
-Assume CP 100 and go through option for fast process.
4. Raju is twice as good as Vijay. Together they finish the work in 14 days. In how may days Vijay alone can finish the same work?
A.
16 Days
B.
21 Days
C.
32 Days
D.
42 Days

Correct Answer: Option D
Explanation
-Rajus being twice as good a workman as Vijay, you can solve the following question to get the required answer
1/R + 1/2R =14
Solving this, will give you that Vijay takes 42 days.
5. The raito between two number is 3:4 and their LCM is 180. The first nubmer is.
A.
60
B. 45
C.
15
D.
20

Correct Answer: Option B
Explanation
-The number would be 3x and 4x and their LCM would be 12x. This gives us the values as 45 and 60. The First number is 60.
6. Ram and Bharat travel the same distance at the rate of 6 km per hour and 10 km per hour respectively. If Ram take 30 minute longer than Bharat, the distance travelled by each is
A.
6 km
B.
10 km
C. 7.5 km
D.
20 km

Correct Answer: Option B
Explanation
-Since, the ratio of speed 3:5 then the ratio of time will be 5:3. The difference in the times would be 2. Further since ram takes 30 minute longer, 2 corrosponce to 30.
7. A chord AB of a circle of radius 5.25 cm makes an angle of 60o at the center if the circle. Find the area of major and minor segments.(take 𝞹=3.14)
A.
168 cm2
B. 42 cm2
C. 84 cm2
D. None of these

Correct Answer: Option C
Explanation
-.
8. In triangle ABC, point D is on side AB and point E is one side AC, such that BCED is a trapezium. DE:BC=3:5. Calculate the ratio of the area of ▲ ADE and the trapezium BCED.
A.
3:4
B.
9:16
C. 3:5
D.
9:15

Correct Answer: Option B
Explanation
-.
9. A person lent out some money for 1 year at 6% per annum simple interest and after 18 month, he again lent out the same money at simple interest of 24% per annum. In both the cases, he got ₹ 4704. Which of these could be amount that was lent out in each case if interest paid half yearly.
A.
₹4000
B.
₹4400
C.
₹4200
D.
₹3600

Correct Answer: Option C
Explanation
-4200 + (4% of 4200) 3 times = 4200 +0.04 x 3 x 4200 = 4704
10. Two trains pass each other on parallel lines. Each train is 100 m long. When they were going in same direction, the faster train 60 seconds to pass the other completely. If they were going in opposite direction they pass each other in 10 seconds. Find the speed of slower train.
A. 30 km/h
B. 42 km/h
C.
48 km/h
D. 60 km/h

Correct Answer: Option A
Explanation
-(S1+S2)60=200
Where S1 and S2 are speed of faster and slower train respectively.
S1-S2=3.33
also (S1+S2)10=200
S1+S2=20
Solving this we get S2=8.33m/s and 8.33x18/5=30 km/h


Use an older resource with a clear revision plan

For the current IAS Hindu approach, see the study-resource guide. Keep the original date and scope of this archive in mind.

JOIN THE CONVERSATION

Comments

Have a question or something to add? Comments are moderated and appear here only after approval.

No approved comments yet. Be the first to join the conversation.

    JavaScript is required to submit a comment. Published comments above remain available to read.

    KEEP LEARNING

    One topic at a time.
    Keep preparing.

    Continue with more articles in Study Notes, or search for the next topic you want to study.